2018 Kunst en cultuur

Palace, een heus pareltje van het Brusselse erfgoed, vindt vandaag zijn oorspronkelijke roeping terug: een bioscoop- en ontspanningscomplex in het centrum van de stad. De schoonheid van de Art Nouveau is daarbij volledig gerestaureerd in zijn oude glorie.

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor je project?

We stonden voor veel uitdagingen. Ten eerste, een grote architecturale uitdaging. Het ging immers om een historisch gebouw. Het heeft veel gezamenlijke energie en veel geld gekost om het plan te realiseren. We moesten bijvoorbeeld ook de dienst Monumenten en Landschappen ervan overtuigen dat het een goed project was.

De tweede uitdaging was en is om een deel te worden van Brussel, van het hart van de stad. En er een echte dialoog mee aan te gaan om ervoor te zorgen dat alle betrokken politieke instellingen zich achter het project zouden scharen om het doen slagen en werkelijkheid laten worden.

Wat was er zo innovatief aan de aanpak?

Wat deze plek onderscheidt van andere bioscopen, is dat het niet alleen een plek is om naar de film te gaan. Het is een plek waar leven is. Je kunt er naar een film kijken, iets eten of drinken, andere mensen ontmoeten, debatten of conferenties bijwonen en allerlei andere dingen doen dan alleen een film bekijken. Of, en dat is al heel erg goed, naar een film komen kijken.

Dit is dus een beetje het huis van de zintuigen. Zintuigen die nieuwsgierigheid opwekken, maar ook plezier. Het plezier om naar een film te kijken, het plezier om lekker te eten, het plezier om te delen, het plezier om mensen te ontmoeten, de liefde van anderen …

Welke impact heeft Triodos Bank op uw organisatie gehad?

Dankzij Triodos hebben we het project kunnen financieren en het werk kunnen aanvatten. Triodos heeft ons dus van het begin geholpen en is heel snel mee op de kar gesprongen om alle werken te helpen financieren. En ze hebben ons niet laten vallen, want toen we uiteindelijk nog geld zochten om onze eerste activiteiten te organiseren, waren ze nog steeds op post en hebben ze ons opnieuw geholpen. Triodos staat dus duidelijk dichtbij ons.

Welke impact heeft het bedrijf of de organisatie gehad op de sector waarin het actief is?

De Palace is een apart verhaal omdat het een gebouw is met een geschiedenis. Het is al een bioscoop sinds 1913. Pathé heeft toen de film naar Brussel gebracht

en er een grote filmzaal met 2.500 plaatsen in Italiaanse stijl geopend. Er hing toen al een gezellige sfeer. Cinema werd er gecombineerd met horeca. Je kon er eten en afspreken met vrienden. Het was dus meer dan alleen maar naar de film gaan. Die sfeer hebben we opnieuw rond de Palace willen oproepen.

Welke impact heeft het bedrijf of de organisatie op de gemeenschap gehad?

Brussel is een multiculturele stad. Het is een stad waar Franstaligen en Nederlandstaligen samenleven, maar niet alleen zij. Er woont ook een hele Europese bevolking, er zijn ontzettend veel expats … Het is dus een heel internationale stad en dat is sowieso een aspect waarmee we willen werken, bijvoorbeeld door films in het Engels te ondertitelen, wat in andere bioscopen niet gebeurt.

We willen een plek worden waar mensen met mekaar van gedachten wisselen. Dat vind ik heel belangrijk. Als we iets kunnen doen wat de twee gemeenschappen, of de drie gemeenschappen, of alle gemeenschappen van Brussel samenbrengt, dan is onze uitdaging geslaagd.

Het is een cultuurproject en een buurtintegratieproject. Het doel van dit project is om echt een dialoog aan te gaan met anderen.

Hoe deelt Triodos Bank de visie achter het project?

Het restaurant werkt met duurzame producten. We proberen het principe van de korte keten te volgen, zowel voor groenten en fruit als voor vlees als voor al onze … We werken samen met kleine producenten, kleine artisanale bierbrouwers, we bieden biologische theesoorten aan … We proberen dus een aanbod te hebben dat zijn steentje bijdraagt aan de transitie.

Ik denk dat het geheel van al die waarden, van de dialoog, de duurzame ontwikkeling en de bijzondere aandacht voor de omgang met ons personeel, voor een connectie zorgen tussen Triodos en de Palace.