2016 Kunst en cultuur

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Het Herman van Veen Arts Center in Soest is gevestigd op een oud landgoed. Dit centrum voor kunst en cultuur is in 2012 opgericht op initiatief van kunstenaar en performer Herman van Veen en Edith Leerkens, die hem al jarenlang op gitaar begeleidt.

Hier komen cultuur en natuur samen en vermengen ze zich. Zo worden in de monumentale villa op het landgoed schilderijen van Herman van Veen tentoongesteld, er worden natuuractiviteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd in het gratis toegankelijke park, en in een oude schuur is een klein theater gehuisvest. Deze locatie biedt plaats aan 80 toeschouwers en fungeert als platform voor jonge kunstenaars die theater willen combineren met muziek en dans.

Op welke manier is de benadering van het project innovatief?

Er kunnen geen kaartjes worden gekocht voor de programma’s in het theater van het Arts Centre, althans niet vooraf. Iedereen die een uitvoering wil bijwonen, kan gewoon langskomen. Op deze manier leren de mensen het landgoed kennen en ontdekken ze welke andere activiteiten worden aangeboden, zoals tentoonstellingen.

Door dit innovatieve concept is het Arts Centre een persoonlijke ervaring. Het richt zich niet op de anonieme ‘theaterconsument’ die online kaartjes koopt, maar op mensen die openstaan voor verrassingen en ontmoetingen. Diegenen die het Arts Centre willen steunen, kunnen vriend worden en zich gedurende langere tijd verbinden.

Welke impact had Triodos Bank op dit project?

De relatie tussen Triodos Bank en het Arts Centre is al een paar jaar oud. Vanaf de start van het centrum is de bank al met ze in gesprek over financiering en beheer van het landgoed. In 2016 verstrekte de bank een hypotheek voor de aankoop van de oude villa, een nationaal monument.

Daarbij bundelden Triodos Bank en Triodos Cultuurfonds - die elk de helft van de financiering verschaften - hun krachten met het Nationaal Restauratiefonds, dat verantwoordelijk is voor de financiering van de restauratie van het gebouw, waarin zich tentoonstellingsruimte, kantoren en werkplekken bevinden. Na de restauratie in 2017 is het ook een locatie voor recepties, diners en zakelijke bijeenkomsten.

Welke impact heeft het project op de sector?

Het Arts Centre is een platform voor jong artistiek talent en draagt zo bij aan de verdere ontwikkeling van de culturele sector. Daarbij ligt het zwaartepunt bij kunstenaars die diverse genres combineren, wat goed past bij de veelzijdigheid van Herman van Veen zelf.

Het centrum laat ook de toegevoegde waarde zien van de organisatie van culturele evenementen op een door natuur omgeven locatie. Binnen en buiten worden op deze manier gecombineerd. De rust van de natuur vormt de inspiratie voor de voorstellingen en andere activiteiten die zich binnen afspelen. Daarnaast worden theateruitvoeringen ook deels buiten opgevoerd.

Welke impact heeft het project op de gemeenschap?

Het Herman van Veen Arts Centre inspireert op verschillende manieren. Het is een prachtige plek waar opwindende dingen gebeuren. Het is vooral gericht op kinderen. Zo worden er speurtochten georganiseerd in het bos op het landgoed. Ook staat hier het kleine huis van Alfred J. Kwak: het eendje dat onder andere door een 52-delige tv-serie wereldberoemd is geworden.

Deze aandacht voor kinderen is bewust. Herman van Veen is voorvechter van kinderrechten en beschermheer van de Lot’s Foundation, die zich sterk maakt voor de rechten van kinderen over de hele wereld.

Hoe deelt Triodos Bank de visie achter het project?

Triodos Bank draagt bij aan een maatschappij met kwaliteit van leven. Het Herman van Veen Arts Centre doet hetzelfde op vele verschillende manieren: door middel van de hier georganiseerde culturele activiteiten, maar ook door bij te dragen aan het behoud en de ontwikkeling van natuurlijke waarden.

Het centrum blaast ook de oude villa op het landgoed nieuw leven in. Het centrum, de bank en het Nationaal Restauratiefonds zorgen samen voor het behoud van dit nationale monument met aanzienlijke culturele en historische waarde.