2019 Kunst en cultuur Guido Mensink, Directeur van G.T. van der Bijl B.V. en oprichter van Gedachtegoed

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Het G.T. van der Bijl molenterrein aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam-West is het oudste ter wereld en het ensemble is intact gebleven met in het hart paltrokmolen De Otter. Oorspronkelijk stonden er ongeveer 26 houtzaagmolens in Amsterdam en De Otter is de oudste nog bestaande molen van dit type. Gebouwd in 1631 was het destijds de eerste houtzaagmolen in Amsterdam en tegenwoordig tevens de laatste. Des te belangrijker dat deze behouden blijft en, net als het bijbehorende terrein, toekomstbestendig in ere wordt hersteld. Toen G.T. van der Bijl BV het terrein in 2019 kocht gaf dit de ruimte om te bouwen aan het herstel, behoud en de verduurzaming van dit culturele erfgoed van Amsterdam.

Op welke manier is uw aanpak innovatief?

Wij zetten ons met ziel en zaligheid in voor interessante, gezonde en duurzame gebieden en hanteren hiervoor het belevenislocatie model. Duurzaam omdat de ontwikkeling over tientallen jaren nog steeds als toegevoegde waarde voor de buurt moet worden gezien. Maar ook door zo min mogelijk belastend te zijn voor de wereld om ons heen. Bij de renovatie van het G.T. van der Bijl terrein plaatsen we bijvoorbeeld warmtepompen, isoleren we met circulair materiaal en streven we een kleine ecologische footprint na. In samenwerking met onze molenaars, Het Oversticht en De Groene Grachten, adviseur en uitvoerbegeleider in het verduurzamen van historische gebouwen, werken we momenteel aan een duurzame roadmap. Deze experts helpen ons het terrein optimaal te verduurzamen op het gebied van bijvoorbeeld energieverbruik en -opwekking en materialisering.

Welke impact heeft Triodos Bank op uw bedrijf?

De financiering van Triodos Bank stelt ons in staat om het terrein nieuw leven in te blazen met als doel het terrein in oorspronkelijke staat te herstellen en verduurzamen en de molen weer permanent te laten draaien. Triodos Bank helpt ons een toekomstbestendige plek te creëren waar men in de toekomst de Amsterdamse rijke historie kan beleven. Dat we deze uitdaging aangaan in samenwerking met een duurzame bank als Triodos Bank, maakt ons ontzettend trots.

Welke impact heeft uw bedrijf op de sector?

We hopen te inspireren door te laten zien dat het mogelijk is om een monumentaal terrein in ere te herstellen en gelijktijdig verduurzamen. Dat dit een complex proces is waar je steeds weer voor verassingen komt te staan, staat buiten kijf. We werken vanuit de overtuiging dat we waarde willen toevoegen en een positieve impact hebben.

Welke impact heeft uw bedrijf op de samenleving?

Wij creëren positieve impact door voortdurend te zoeken naar grensverleggende oplossingen die een kanteling in onze samenleving faciliteren. We geloven ook dat we het niet alleen kunnen en daarom trekken we op met gepassioneerde molenaars, buurtbewoners en andere betrokkenen. Samen met een handvol toegewijde molenaars zorgden we de afgelopen jaren voor een letterlijk frisse wind in de wieken. Het terrein is voortdurend in ontwikkeling. In 2018 ontvingen de molenaars voor het eerst buurtbewoners en andere geïnteresseerden tijdens een drukbezochte kerstmarkt. Sinds april 2019 draait de molen weer geregeld, afgelopen zomer deden we een grondige renovatie en al het hout werd voorzien van een nieuwe verflaag. Afgelopen najaar werd voor het eerst in 15 jaar weer een houten balk in zijn geheel doorgezaagd door de molen, een ware mijlpaal na jaren stilstand.

Op welke manier deelt Triodos Bank uw visie?

Triodos gelooft in de positieve veranderkracht van geld en investeert in ruim 5.000 projecten die zorgen voor impact in 45 landen wereldwijd. Triodos is er voor iedereen die het verschil wil maken en een positieve impact wil hebben op mens en maatschappij. De Gouden Eeuw is hier - mede op dit terrein - gestart, letterlijk. Wij maken ons hard voor de transitie naar een Groene Eeuw en zijn blij dat onze visie door Triodos Bank wordt gedeeld zodat we hier structureel aan kunnen bouwen.

Foto: Jan-Jaap Hubeek