2017 Kunst en cultuur

Waar heeft u de inspiratie opgedaan voor dit project?

In Spanje zijn meer dan 2 miljoen mensen met een visuele of een auditieve handicap. Hoe kan iemand die blind of doof is toch een film zien of een tv-programma? Deze gedachte diende als uitgangspunt voor technologisch onderzoek aan de Universiteit Carlos III in Madrid.

WhatsCine is een technologiebedrijf dat is opgericht in 2013 dankzij de samenwerking met de universiteit bij dit onderzoek, om het mogelijk te maken dat iedereen zelf kan kiezen om naar de bioscoop te gaan of televisie te kijken, volkomen onafhankelijk van zijn of haar capaciteiten, en te zorgen voor gelijke kansen in audiovisuele vrijetijdsbesteding. Bovendien maakt deze app het mogelijk om aanvullende talen en originele versies toe te voegen, waardoor er nog meer mogelijk is en audiovisuele inhoud nog meer mensen kan bereiken.

Genieten van je vrije tijd is goed voor je welzijn en je gezondheid, en ook voor je sociale leven en je gezinsleven. WhatsCine past technologie toe om audiovisuele inhoud toegankelijk te maken.

Welk vernieuwend aspect zit er in deze technologie?

WhatsCine biedt als eerste en enige ter wereld tot nu toe technologie die culturele vrijetijdsbesteding bereikbaar maakt voor mensen met een audiovisuele handicap, op een inclusieve manier en zonder dat andere mensen er last van hebben.

Het bedrijf heeft software op maat ontwikkeld, die vertaald wordt in een app voor mobiele apparaten (smartphones en tablets) waarin drie toegankelijkheidssystemen samenkomen: audiodescriptie, aangepaste ondertiteling en visualisatie van een tolk gebarentaal, zodat de gebruiker die variant kan kiezen die het beste bij zijn behoeftes past en hij in real time kan genieten van een film in de bioscoop en van televisieprogramma’s.

Visuele toegankelijkheid wordt gerealiseerd met audiodescriptie via een koptelefoon die eigendom is van de gebruiker Het is een gesproken beschrijving waarin de blinde of slechtziende gebruiker uitleg krijgt over scenes, personages, posities, vormen, kleuren, situaties en details, op zo’n manier dat deze tussen de dialogen en teksten kan worden ingevoegd zonder te interfereren met de originele audio.

Anderzijds wordt auditieve toegankelijkheid vertaald in aangepaste ondertiteling en een tolk gebarentaal. De gebruiker met een auditieve handicap kan kiezen uit de twee opties. Beide worden getoond op het beeldscherm van de smartphone of tablet en zijn zo ontworpen dat mensen in hun omgeving er geen last van hebben.

De app van WhatsCine is zowel voor iOs als voor Android beschikbaar en geheel gratis voor de gebruiker.

Welke impact heeft de Triodos Bank gehad op uw project?

WhatsCine heeft in Spanje al meer dan 600 films en 1000 afleveringen van series aangepast en is bezig met de introductie op nieuwe markten met de opening van een nieuwe vestiging in Miami.

Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen precies voordeel hebben gehad van de technologie van WhatsCine, hoewel de app voor mobiele telefoons al 50.000 keer is gedownload en gewaardeerd wordt met een 4,3 op een schaal van 5. “Het geeft ons een autonomie en normalisatie die we altijd hebben gewild”, vertelt een van de gebruikers. “Dat ik even kan genieten van een film samen met mijn zoon en mijn gezin is onbetaalbaar”, zegt een ander.

Welke impact heeft uw project gehad op de sector?

WhatsCine heeft verbintenissen gesloten in de particuliere sector, waardoor een gesloten cirkel is ontstaan van distributeurs, producers, bioscopen en televisiemaatschappijen, die dit collectief overal en op elk tijdstip een inclusieve, toegankelijke en gevarieerde vrijetijdsbesteding bieden, 4 jaar geleden nog ondenkbaar voor personen met een audiovisuele handicap, en dit alles dankzij het werk en de inspanningen van WhatsCine.

Volgens de initiatiefnemers van WhatsCine is het de verwachting dat mettertijd afspraken gemaakt kunnen worden met overheden en regeringen voor wettelijke garanties gebaseerd op het recht op toegankelijkheid en inclusie van personen met een audiovisuele handicap.

Wat is de lokale impact van dit project?

WhatsCine bevordert de economische en duurzame groei met werkgelegenheid voor mensen met verschillende capaciteiten die normaal gesproken heel moeilijk werk kunnen vinden of het risico lopen uitgesloten te worden. Dankzij het project van WhatsCine zijn er meer dan 40 arbeidsplaatsen gecreëerd in Spanje bij de diverse organisaties en bedrijven die toegankelijkheidssystemen ontwikkelen en het project zal in de toekomst voor nog meer kwaliteitsbanen zorgen.

Op welke manier deelt Triodos Bank uw visie?

Triodos Bank deelt met ons de verplichting om personen met een handicap maatschappelijk te integreren en ook de visie dat cultuur en een kwalitatief goede vrijetijdsbesteding toegankelijk moet zijn voor iedereen. Het project van WhatsCine is een antwoord op het maatschappelijke aspect om personen met een handicap te ondersteunen, maar ook op het culturele aspect, door het bevorderen van universele toegankelijkheid van audiovisuele inhoud, zowel film als televisie, en door culturele vrijetijdsbesteding bereikbaar te maken voor iedereen.