2015 Gezondheidszorg Benoît Ceysens, directeur van Ferme Nos Pilifs

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Beschutte werkplaatsen moeten flexibel leren samenwerken met de traditionele en snel veranderende economie, willen ze daarin een sterke speler blijven.

Volgens Benoît Ceysens, directeur van Ferme Nos Pilifs, moet er een economisch model ontwikkeld worden dat inclusief is: een model dat energie, jobs en producten reorganiseert zodat iedereen een baan kan vinden. Daarvoor moeten we bruggen slaan tussen de sociale en de traditionele economie. We moeten onze manier van werken heruitvinden.

Daarnaast is het voor Ferme Nos Pilifs belangrijk dat het project niet louter wordt beschouwd als beschutte werkplaats. Mensen moeten er niet uit medeleven gaan aankloppen. Ferme Nos Pilifs is een volwaardige onderneming die nuttig en kwalitatief werk levert.

Wat was de innovatie waarmee dit probleem wordt aangepakt?

Ferme Nos Pilifs maakte van openheid en diversificatie haar handelsmerk. Er werd bewust gekozen om kleinschalige, lokale en ambachtelijke activiteiten te ontwikkelen dicht bij de noden van de mensen en met een sterke relationele en niet-delokaliseerbare dimensie.

Bezoekers vinden hier onder meer een cafeetje, een kinderboerderij, een boomkwekerij, een ecologische tuinonderneming, een kruidenier annex bakkerij, met onder andere huisgemaakt bio-brood en patisserie, en een handling- en mailingdienst voor de behandeling van drukwerk en post.

Momenteel biedt de boerderij werk aan 170 mensen, van wie 140 met een lichte handicap. Elke activiteit is aangepast aan de capaciteiten van de werknemer en elke job moet een sociale dimensie hebben, voldoende opbrengen en passen binnen het milieuvriendelijke kader.

Welke impact had Triodos Bank op het bedrijf?

Zoals elke onderneming heeft Ferme Nos Pilifs betrouwbare financiële partners nodig. Met Triodos Bank hebben we veel meer opgebouwd dan de gangbare klant-leverancier relatie. Triodos Bank is een heuse partner gebleken.

Voor projecten die een aanzienlijke investering vergen, is de manier waarop de financiering wordt aangepakt pertinent. De antwoorden die Triodos Bank ons biedt, zijn altijd in de eerste plaats adviezen en pas dan commerciële voorstellen. Voor een ondernemer is het een grote meerwaarde om zo op je bankier te kunnen vertrouwen.

Welke impact heeft het bedrijf gehad op de sector waarin het actief is?

Het inclusieve ondernemersmodel dat Ferme Nos Pilifs ontwikkelde is uniek in de sector, net zoals de vergaande diversificatie en de daaruit volgende ontsluiting van de wijk en de stad.

Onze unieke positie belet ons echter niet om actief te blijven in de federatie (FEBRAP, de Brusselse federatie van beschutte werkplaatsen) en militant te blijven ijveren voor het behoud van tewerkstellingsplaatsen voor de zwakste arbeidskrachten.

Welke impact had het bedrijf op de gemeenschap?

De vestiging van de Ferme Nos Pilifs in Neder-Over-Heembeek heeft een positief effect gehad op de wijk. Door de buurt te betrekken bij haar activiteiten en het gevolg daarvan op het sociale leven van Neder-Over-Heembeek heeft Nos Pilifs de wijk een positief imago bezorgd. De ontmoeting tussen onze werknemers en “de buren” zorgt voor een echte inbedding in de wijk.

Hoe deelt Triodos Bank de visie achter het project?

De tewerkstelling en zingeving voor mensen met een beperking bij Nos Pilifs komen overeen met de kernprincipes van de sociale economie, waarin Triodos Bank al 20 jaar als financier optreedt.