Interview met Michel Scholte, directeur en mede-oprichter van het Impact Institute

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

Op dit moment zijn bedrijven, professionals en de economie in het algemeen vooral gericht op het creëren van financieel rendement voor aandeelhouders. Sociale, natuurlijke en menselijke waardecreatie voor alle belanghebbenden, zoals lokale gemeenschappen of toekomstige generaties, is op zijn best een ‘nice to have’. De focus op financieel rendement maakt de huidige crises op het gebied van klimaat, biodiversiteit, gezondheid, armoede en ongelijkheid tot ‘business as usual’.

Wat was er zo innovatief aan de aanpak?

Bij Impact Institute ontwikkelen we de data, software-educatie en adviesdiensten die organisaties helpen hun impact op de samenleving te meten, beheren en verbeteren. Ons doel is dat elk bedrijf impact gewogen accounts ontwikkelt en publiceert. Dit is een overzicht van alle financiële, maatschappelijke en natuurlijke effecten van organisaties. Dit helpt organisaties om op lange termijn waarde te creëren voor alle belanghebbenden, 'echte' maatschappelijke kosten te minimaliseren en bij te dragen aan de SDG's en de klimaatagenda van Parijs. Daarnaast willen we dat iedere professional een impactprofessional is, door hen op te leiden in het maken van impactanalyses en het ontwikkelen van een impactstrategie.

Welke impact heeft Triodos op uw bedrijf?

Triodos Regenerative Money Center ondersteunt ons bij het opschalen van onze impactsoftware, data en digitale onderwijsproducten. Er werken inmiddels meer dan vijftig mensen bij Impact Institute en we werken samen met toonaangevende bedrijven en banken wereldwijd. Met de investering van Triodos Regenerative Money Centre ontwikkelen we onze producten verder en implementeren we deze bij meer organisaties. Daarmee kunnen we de druk op de natuur aanzienlijk verminderen en het sociale en menselijke welzijn vergroten.

Welke impact heeft uw bedrijf op de sector?

Impact Institute creëert waarde in de vorm van intellectueel kapitaal, zoals data en educatie, voor haar opdrachtgevers. Uiteindelijk zijn wij van mening dat dit de beste manier is om een ​​impacteconomie te bevorderen waarin ondernemerschap, werk, technologie en innovatie leiden tot welzijn voor iedereen. Via de Impact Economy Foundation werken we samen met onder andere Harvard Business School aan een open source standaard voor impact accounting.

Welke invloed heeft uw bedrijf op de samenleving?

De missie van Impact Institute draait om het verminderen van negatieve effecten en het vergroten van de positieve effecten. We hebben wereldwijd de eerste methode ontwikkeld om de werkelijke kosten van producten te berekenen. Rekening houdend met onderbetaling, slavernij of de bijdrage aan klimaatverandering. Tony's Chocolonely heeft deze methode toegepast en betaald nu miljoenen meer aan kleine boeren. Inmiddels gebruiken tientallen bedrijven deze methode. Ook waren we de eersten die geïntegreerde winst- en verliesrekeningen implementeerden bij diverse grote (beursgenoteerde) ondernemingen. Dit ondersteunde hun duurzaamheidsplannen en hielp het welzijn van hun werknemers te verbeteren of hun klimaat footprint te verkleinen.

Op welke manier deelt Triodos uw visie?

Triodos heeft de missie om bij te dragen aan een betere wereld. Dit is precies dezelfde missie als wij.